Je bekijkt nu Duurzame kleding voor een beter milieu

Duurzame kleding voor een beter milieu

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Milieu

Nu er steeds meer mode beschikbaar is, kun je kleding vinden tegen betaalbare prijzen… maar het milieu betaalt hiervoor een hoge prijs. Zo leidt het grootschalig razendsnel produceren, gebruiken en weggooien van kleding tot CO2-uitstoot, plastic soep en bodem- en watervervuiling. Lees meer over deze milieueffecten en hoe u dit anders kunt doen.

2de hands kleding voor een beter milieu

Als je het hebt over duurzame werkkleding dan is tweedehands kopen natuurlijk het beste, want dat is al geproduceerd. Je moet het alleen doen met het aanbod en dan vind je soms niet jouw maat of jouw stijl. Ik snap dat je daarom soms liever iets nieuws wil kopen.

Werkschoenen voor het milieu

Werkschoenen die duurzaam zijn, zijn vaak ook een stukje duurder, maar dat komt doordat er betere en milieubewuste producten en materialen worden gebruikt.

Waarom kiezen voor duurzame kleding?

Een leefbaar loon is een mensenrecht, maar de meeste kledingarbeiders verdienen te weinig om van te leven. Werkdagen te lang Twaalfurige werkdagen zijn de norm, maar vakanties zijn een uitzondering. Overwerk is niet altijd vrijblijvend. Onveilige fabriek Een kledingfabriek stort in, waardoor brandgevaar ontstaat. Ook het werken met machines en chemicaliën is vaak gevaarlijk en ongezond. Geen vakbonden Werknemers zwijgen omdat vakbonden worden geblokkeerd. Daarom hebben ze geen kans om de situatie te verbeteren. Discriminatie Geweld en (seksuele) intimidatie tegen vrouwen (85% van alle textielarbeiders) is geen uitzondering.

Veel kledingstukken zijn gemaakt van katoen. Gewone katoen is niet duurzaam. 10% van het wereldwijde verbruik van herbiciden en 25% van de pesticiden wordt gebruikt in de teelt. Het bestuift vaak vanuit de lucht en landt op huizen en mensen. Beschermende kleding wordt zelden gebruikt. De arbeidsomstandigheden zijn vaak slecht. Het waterverbruik is erg hoog. 8.000 liter water per kilo katoen. 44,7% komt uit China en de rest uit Bangladesh, Turkije en India, vaak via laagbetaalde slaven. Elk jaar wordt 30 miljard kg textiel geverfd en 4500 miljard liter vervuild water gegenereerd. Verontreinigd met textielkleurstoffen en chemicaliën.