Je bekijkt nu Zonnepanelen nemen nog rendabel in 2022?

Zonnepanelen nemen nog rendabel in 2022?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Milieu

Met de stijgende prijzen van tegenwoordig is het niet verkeerd om te gaan kijken naar manieren waarop we kunnen besparen. Veel mensen kiezen dan ook voor zonnepanelen, dit lijkt dus een hele goede investering te zijn. Maar hoe zit het nu? De wetten en regels veranderen ieder jaar en dat kan erg verwarrend zijn. Is het nemen van zonnepanelen in 2022 nog rendabel? En hoe ziet de toekomst eruit? 

Situatie 2022 

Op dit moment kun jij je zonnepanelen in zo’n 6 jaar terug verdienen. Er is ook nog de mogelijkheid om je btw terug te vragen op de aanschaf van de zonnepanelen. Hierdoor kun jij je investering in 5 jaar terug verdienen. Een reden dat je dit kunt terug verdienen is dankzij de salderingsregeling. 

Salderingsregeling 

Op dit moment geldt er een salderingsregeling. Dit houdt in dat je de eventuele overige opgewekte stroom kunt terug verkopen aan het net. Let op dat deze salderingsregeling zal worden afgebouwd in 2023, er komt namelijk een nieuw systeem om ons bewuster te maken van ons stroomverbruik. Dat betekent niet dat je na dit jaar niets meer terugkrijgt voor je stroom. Het wordt namelijk geleidelijk afgebouwd, waardoor je in 2031 pas niets meer terug krijg voor je stroom.  

Energie bespaarlening 

Je kunt geen subsidie meer aanvragen op zonnepanelen, tenzij je een bedrijf bent. Wat je echter wel kunt doen, is een energie bespaarlening afsluiten.  

Dankzij de energie bespaarlening kun je als woningeigenaar €1.000 tot €25.000 lenen. Indien je jouw woning gaat renoveren tot bijna 0 op de meter woning, dan kun je tot wel €65.000 lenen. Je mag 100% van dit geleende bedrag gebruiken om je woning te verduurzamen.  

De looptijd van deze lening is 10 tot 30 jaar en je kunt jaarlijks tot wel 20% boetevrij aflossen. De rente van de lening zal gedurende de gehele looptijd hetzelfde blijven en afhankelijk van het bedrag tussen de 3 en 4% zijn. Deze rente is aftrekbaar. Dit houdt in dat jij je lening zou kunnen aflossen met het geld dat je bespaart door de verduurzaming van je woning.  

Conclusie 

Het is zeker een zo goed mogelijk moment om zo snel mogelijk zonnepanelen aan te schaffen. De energie bespaar lening maakt het een aantrekkelijke mogelijkheid voor iedereen. De zonnepanelen van tegenwoordig gaan ook zo’n 25 á 30 jaar mee, dit houdt in dat je het dubbel en dik zal terug verdienen.  

Hoe sneller je met zonnepanelen aan de slag gaat, hoe langer je kunt profiteren van de salderingsregeling. Dit zorgt dat jij je zonnepanelen sneller afbetaald, als je er sneller mee begint.