Je bekijkt nu Jouw woning stap voor stap verduurzamen

Jouw woning stap voor stap verduurzamen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Milieu

We worden met z’n allen steeds meer klimaatbewust. Gelukkig maar, want dat is goed én noodzakelijk. Het is daarom niet vreemd dat steeds meer mensen starten met het verduurzamen van hun woning. Niet alleen is dit beter voor het milieu, het levert ook andere voordelen op. Daarbij kun je het verduurzamen van je woning stap voor stap aanpakken. Kleine aanpassingen kunnen al verschil maken.

Kies voor Ledverlichting

Ledlampen zijn energiezuinig. Daarbij hoef je deze lampen ook veel minder snel te vervangen. Dankzij de lange levensduur van een ledlamp, kun je tot wel vijf keer langer genieten van deze verlichtingsvorm dan van een gewone spaarlamp. Daarom is ledverlichting zeker de investering waard. Daarbij vind je ledverlichting in allerlei soorten en maten. Pak in één keer al je verlichting aan, of doe het peertje voor peertje om de uitgaven te verspreiden.

Let op sluipverbruik

Sluipverbruik wordt ook wel eens aangeduid als lekkende elektriciteit. Maar waar wordt hier precies op gedoeld? Bijvoorbeeld op apparatuur die in stand-by modus staat. De tv is een goed voorbeeld hiervan, deze staat bij veel mensen vaak op stand-by. Je kunt al energie besparen door dit soort apparaten simpelweg helemaal uit te schakelen. Vergeet je dit vaak? Er zijn handige tools zoals powersavers en slimme stekkers verkrijgbaar die je hierbij kunnen helpen.

Isoleer goed

In een goed geïsoleerde woning gaat minder warmte en koelte verloren. Daardoor zul je minder energie verbruiken om je huis te verwarmen of juist lekker koel te houden. Er zijn verschillende manieren om te werken aan een betere isolatie van je woning. Zo kun je de spouwmuren isoleren net als het dak en de vloer. Daarnaast kun je enkel glas vervangen door dubbelglas of zelfs driedubbel glas. Ook met kleinere aanpassingen zoals het inzetten van radiatorfolie kun je al energie besparen doordat de warmte hiermee niet in de muren trekt.

Ventileren

Hoe beter jouw woning is geïsoleerd, hoe meer natuurlijke ventilatie wegvalt. En daarom is het hebben van een goed ventilatiesysteem extra belangrijk. Zo is er altijd voldoende frisse lucht in omloop. Ventileren kan op verschillende manieren. Denk aan ventilatieroosters en het openen van ramen. Er zijn ook diverse mechanische ventilatiesystemen, waarvan balansventilatie de meest energiezuinige variant is.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen verduurzaam je jouw woning en bespaar je op de energierekening. Zonnepanelen kun je in diverse variaties krijgen: van dunne film zonnepanelen tot glas-glas zonnepanelen. Daarbij worden zonnepanelen niet alleen ingezet op het dak van woonhuizen. Ook bijvoorbeeld op boerderijen en bedrijfspanden zie je de panelen steedsvaker terug. Of wat dacht je van een carport met zonnepanelen? Met de hulp van een specialist in zonnepanelen kun je snel ontdekken hoe jij het beste zonne-energie kunt opwekken.