Je bekijkt nu Verduurzaming schoonmaak

Verduurzaming schoonmaak

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Milieu

Professionele schoonmaak ondergaat een verandering die wordt bepaald door de vraag van klanten naar meer sociale verantwoordelijkheid, milieuvriendelijke producten en een toewijding aan duurzaamheid.

De meest succesvolle reinigingsmiddelen bieden uitzonderlijke, consistente service en voldoen aan deze nieuwe groene verwachtingen. Net als vele andere industrieën proberen schoonmaakbedrijven winstgevend te blijven. Het goede nieuws is dat duurzaamheid vaak de kosten verlaagt en de winst kan verhogen.

De groene trend versnelt

De trends in de richting van een grotere duurzaamheid worden al langer toegepast door de kleine bedrijven en professionele verenigingen in de reinigingsindustrie. De wereldwijde reinigigings sectorvereniging is van mening dat groene reiniging de belangrijkste trend in de reinigingsindustrie is en geen tekenen van vertraging toont.

Ze beschrijven groene reiniging als een fenomeen van de markt dat wordt gedreven door de vraag van de klant en de algehele vraag naar milieuvriendelijke producten en diensten.

Geen schadelijke chemicaliën

Voor een professioneel schoonmaakbedrijf kan het overweldigend zijn om te bedenken hoe je moet beginnen met duurzaamheid. In feite is het makkelijker dan het lijkt. Het belangrijkste gebied waarin groene commerciële reinigingsbedrijven veranderen is het niet meer gebruiken van chemicaliën.

Het is vaak onbekend maar veel commerciële reinigingsoplosmiddelen zijn grotendeels afgeleid van aardolie. Geclassificeerd als vluchtige organische verbindingen kunnen deze grote problemen veroorzaken voor zowel omgeving als gezondheid.

Ze putten ook de ozon uit, vervuilen het grondwater en beschadigen ademhalingssystemen. Voor een industrie die zoveel mensen in dienst heeft, kan aanhoudende blootstelling aan deze chemicaliën blijvende gezondheidsproblemen veroorzaken.

Duurzaam water besparen

Professionele schoonmaak is ook een water-intensieve industrie en als zodanig vormt waterafval een groot deel van het milieueffect. De methoden die worden gebruikt om deze problemen te benaderen, variëren van nieuwe investeringen in technologieën, tot meer subtiele veranderingen in bedrijfscultuur en gewoonten.

Schoonmaakbedrijf Vlietstra vangt bijvoorbeeld afvalwater op en filtert dit naar gedemineraliseerd water dat weer gebruikt wordt om te schrobben. Nieuwe technologieën, milieuvriendelijke producten en groene bedrijfspraktijken stellen groene schoonmaakdiensten in staat om verontreinigende stoffen te vermijden.

Veel van de innovaties zijn betaalbare vervangingsmiddelen en kunnen geleidelijk worden ingezet in plaats van hun minder duurzame tegenhangers. Zo is het gebruik van microvezeldoeken er op gericht om reinigingsmiddelen te minimaliseren. Het werkt sneller, zonder achterlating van vuil en de doeken hoeven niet met de hand worden uitgewrongen. Dat is weer vriendelijker voor de schoonmaker.