Zo richt je jouw tuin klimaatbestendig in
Iets wat je vast niet is ontgaan, is het constant veranderen van het klimaat. Winters worden steeds warmer en van sneeuw in de lente kijken we niet raar meer op. Om die reden is het belangrijk dat jouw tuin ook mee veranderd om een klein verschil te maken. Nu denk jij misschien: hoe dan? Wij geven je graag een paar tips om jouw tuin klimaatbestendig te maken.
Vervang de tegels
Ligt jouw tuin vol tegels? Dan wordt het hoog tijd om deze te vervangen. Een tuin met tegels kan na een regenbui zorgen voor wateroverlast omdat het water moeilijk weg kan lopen, waardoor plassen water kunnen ontstaan. Het water wordt weggespoeld naar het riool en dat is zonde, want het riool is bedoeld voor het vuile water. Een oplossing hiervoor is halfverharding, een vorm van waterdoorlatende bestrating dat regenwater langzaam doorlaat en gemakkelijk aan te leggen is. Wil jij halfverharding kopen? Dan heb je de ruime keuze uit bijvoorbeeld grind, split, schelpen of houtsnippers. Met grindroosters of egalisatie matten houd je alles op zijn plek en creëer je een egale toplaag.
Vang regenwater op
Een andere duurzame optie is om regenwater op te vangen. Op die manier vang je namelijk gratis water op en kun je het water hergebruiken om bijvoorbeeld planten mee te besproeien. Jouw tuin is een stukje klimaatbestendiger, en jij houd geld over, win-win! Als je een regenton niet zo ziet zitten, kun je ook een vijver laten aanleggen. Een vijver is goed voor de biodiversiteit én het ziet er natuurlijk heel leuk uit. Het maakt jouw tuin ook klimaatbestendig doordat je de vijver maar voor een deel met kraanwater vult, en de regen de rest zal bijvullen.
Zorg voor voldoende begroeiing
Tijdens de zomermaanden verdampt het water uit de bodem ontzettend snel. Om de bodem vochtig te houden kun je het bedekken met compost. Ook wanneer je de planten pas in de avond water geeft verdampt er zo min mogelijk water. Een andere manier om uitdroging te voorkomen is een dichte begroeiing in de tuin. Hoe dichter alle planten op elkaar staan, hoe lastiger het voor de zon wordt om de bodem te bereiken. Ook het gras kun je klimaatbestendig behandelen, dit doe je door met hoge temperaturen minder vaak te maaien. Door het lang te laten, blijft het ook mooi groen. Als laatste kun je een boom in de tuin planten, welke zal zorgen voor veel schaduw. Zo kunnen jij en de planten in je tuin in de schaduw genieten van het mooie weer, én draag je bij aan een duurzamere wereld!