Je bekijkt nu FSC certificering voor verantwoord bosbeheer

FSC certificering voor verantwoord bosbeheer

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Milieu

FSC staat voor Forest Stewardship Council en dit is een Non-profit organisatie die zich bezighoudt met bossen, hout en houthandel. Deze organisatie is in 1993 opgericht en focust zich op verantwoord beheer van bossen en hierbij voornamelijk met focus op de tropische gebieden. FSC is een bekende organisatie en wordt gesteund door veel grote namen zoals Greenpeace en World Wide Fund for Nature. De organisatie staat voor verantwoord bosbeheer en test verantwoord bosbeheer aan sociale, economische en milieubelangen. Hierbij is een belangrijk doel dat bossen beschermd worden, zowel voor deze als de toekomstige generatie.

Wat is FSC certificering?

Als je dus verantwoord bosbeheer hebt, krijg je een FSC certificaat. Het is belangrijk om dit certificaat te hebben, aangezien je zo aantoont dat jouw houten product of materiaal komt uit verantwoord beheerde bossen en dit is voor veel bedrijven een pluspunt. Dit laat zien dat je bijdraagt aan de in stand houding van bossen voor de generatie van nu en later. Voor certificering wordt eerst gekeken naar het bos waaruit het materiaal of de producten komen. Als dit een verantwoord beheert bos is, dan ben je al een grote stap verder in de certificering.

Waarom is de FSC certificering nodig?

Tegenwoordig worden er steeds meer bossen en bomen zonder pardon afgebrand omdat het hout nodig is of omdat de plek waar het staat nodig is voor iets anders. Mensen hebben bossen en bomen nodig voor goede lucht en zuurstof, maar ook dieren hebben bos nodig. Voor veel dieren is het bos hun woongebied. Om ervoor te zorgen dat deze generatie en de volgende generatie nog genoeg bos over hebben, is de FSC certificering nodig. Hiermee wordt aangetoond welk materiaal uit verantwoord beheerde bossen komt en dit zullen mensen sneller van je kopen.

Hoe werkt een certificaat?

Als je uiteindelijk een certificaat hebt, dan mag je vermelden dat jouw producten en materialen een FSC claim hebben gekregen. Dit laat aan je kopers en klanten zien dat jouw hout van het goede bos afkomt. Jaarlijks wordt gecheckt om een bedrijf nog aan de FSC claim voldoet en deze is dus altijd up to date. Het kan ook voorkomen dat niet alle producten de claim hebben of krijgen. Dit zie je dan duidelijk terug op de website of factuur van een bedrijf.