Je bekijkt nu Wat is een zuigerpomp en waar wordt deze pomp voor gebruikt?

Wat is een zuigerpomp en waar wordt deze pomp voor gebruikt?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Milieu

Voor het verplaatsen van gassen of vloeistoffen door een leidingstelsel wordt vaak een pomp gebruikt. Een zuigerpomp is hier een voorbeeld van. Ondanks dat deze pomp vandaag de dag voor verschillende doeleinden gebruikt wordt, hebben veel mensen geen idee wat dit precies voor een pomp is. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk wat een zuigerpomp is. Hier houdt het niet bij op, want we lichten ook toe in welke situaties deze pomp gebruikt wordt. Bovendien lichten we het verschil met een membraanpomp toe.

De werking van een zuigerpomp toegelicht 

Zuigerpompen zijn uitermate geschikt voor het transporteren van gassen of vloeistoffen door leidingen. Zo’n pomp bestaat uit een zuigleiding, persleiding, zuiger en cilinder. Om jouw wat meer inzicht te geven, vertellen we je in grote lijnen hoe een zuigerpomp werkt. Er zijn overigens verschillende soorten zuigerpompen. We lichten hier uitsluitend de werking van de pompen toe die vandaag de dag het meest gebruikt worden.

Het begint allemaal met de zuiger, die richting het hart van de pomp beweegt. Gevolg hiervan is dat de druk in de cilinder stijgt, waardoor keerklep naar de zuigleiding dichtslaat. De keerklep naar de persleiding opent juist, waardoor de inhoud het leidingstelsel ingeduwd wordt. Als dit gebeurd is, beweegt de zuiger weer terug naar buiten. Dit zorgt ervoor dat de druk in de cilinder daalt, waardoor de keerklep naar de persleiding sluit. De klep naar de zuigleiding opent op zijn beurt juist, zodat de vloeistof of het gas aangezogen wordt. Het proces herhaalt zich vervolgens weer van voren af aan.

Waarvoor gebruik je een zuigerpomp?

Eerder in deze tekst haalden we al aan dat zuigerpompen gebruikt kunnen worden voor verschillende toepassingen. Zo kunnen er bijvoorbeeld gassen mee verplaatst worden, maar ook vloeistoffen. Zo worden zuigerpompen veel gebruikt voor het verplaatsen van water in een leidingstelsel. Door de werking is deze pomp in staat om water tot een grote hoogte te verpompen. Hierdoor kunnen deze pompen onder meer gebruikt worden voor het beregenen van tuinen, maar ook voor watervoorzieningen naar woningen. De grotere varianten lenen zich bijvoorbeeld goed voor het droogmalen van bouwputten en voor industriële watervoorzieningen.   

Zuigerpomp vs. membraanpomp

Pompen worden nogal eens met elkaar verward. Dit is bijvoorbeeld het geval met een zuigerpomp en een membraanpomp. Niet gek, want de werking van deze pompen is redelijk vergelijkbaar. Zo wordt er bij een membraanpomp ook vloeistof of gas aangevoerd via de zuigleiding en afgevoerd via de persleiding. In tegenstelling tot een zuigerpomp maakt een membraanpomp alleen gebruik van een membraan. Dit membraan zorgt ervoor dat de inhoud van het leidingstelsel niet in contact komt met de olie die nodig is voor het smeren van de lagers. Membraanpompen worden daarom vaak gebruikt voor het verpompen van gevaarlijke vloeistoffen.

Waterslag in een zuigerpomp 

Zuigerpompen worden regelmatig gebruikt voor het transporteren van water. Gevolg hiervan is dat je te maken kunt krijgen met waterslag. Waterslag herken je aan een harde kan als je bijvoorbeeld een kraan snel opent of sluit. Het water in het leidingstelsel wordt dan namelijk plotseling in gang gezet of komt plots stil te staan. Omdat dit onder druk gebeurt, komt er een bepaalde energie vrij. Deze energie wordt afgegeven aan de leidingen. Open of sluit je jouw kraan (te) snel? Dan wordt deze energie omgezet in een hoorbaar geluid.

Waterslag treedt overigens niet alleen op bij zuigerpompen, maar ook bij membraanpompen. Wil je waterslag voorkomen? Dan raden wij je aan een specialist in te schakelen. Hij kan namelijk een waterslagdemper plaatsen, zodat het drukverschil wordt opgevangen.