Je bekijkt nu Vier voordelen van een plasticvrij leven

Vier voordelen van een plasticvrij leven

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Milieu

Al jaren is plastic één van de favoriete materialen is ons land. Dit is niet zo vreemd aangezien vrijwel alles in ons dagelijks leven inmiddels is verpakt in plastic. Hierbij kan je onder andere denken aan vlees, groenten en zelfs zuivel. Gelukkig zijn steeds meer Nederlanders zich bewust van de schade die plastic aanbrengt aan ons milieu. Hierdoor is het plasticvrij leven al een aantal jaren enorm aan het toenemen. Maar wist je dat er nog veel meer voordelen zitten aan een plasticvrij leven? Lees snel verder en ontdek welke vier voordelen dit zijn! 

1. Minder CO2 uitstoot

Vandaag de dag warmt onze planeet in een razendsnel tempo op dankzij de grote hoeveelheden CO2 die wij iedere dag opnieuw uitstoten. Hierbij gaat het niet alleen om de uitstoot van fossiele brandstoffen, maar ook om de productie van plastic. De productie en verbanding van dit materiaal zorgt namelijk voor een enorme hoeveelheid CO2-uitstoot. Deze uitstoot is bijzonder schadelijk voor zowel mens als milieu. Door de overstap naar een plasticvrij leven te maken draag je bij aan een betere wereld voor toekomstige generaties. Je gebruikt immers geen plastic meer, waardoor dit materiaal niet speciaal voor je geproduceerd en verbrand hoeft te worden. Hierdoor stoot je in het dagelijks leven minder CO2 uit en ben je ook nog eens stuk duurzamer bezig.  

2. Gezonder voor jouw lichaam

Wist je dat vrijwel de meeste plastic verpakkingen giftige stoffen bevatten? Deze verpakkingen geven constant kleine plastic deeltjes af wat op de lange termijn slecht is voor je gezondheid. De afgelopen jaren is er steeds vaker microplastics in ons lichaam gevonden, waardoor meer mensen de overstap naar een plasticvrij leven hebben gemaakt. Wanneer je zelf wilt gaan beginnen met het plastic te verbannen uit jouw leven, dan kan je beginnen met het kopen van tandpasta zonder microplastics. Dit zijn tandpasta tabletten in vaste vorm die je eenvoudig kan kapotbijten met een beetje water om je tanden te poetsen. Hiermee ben je uiteindelijk gezonder bezig en voorkom je dat kleine plastic deeltjes schade kunnen toebrengen aan jouw lichaam. 

3. Bespaar aanzienlijk op de kosten

Het zal je waarschijnlijk verbazen, maar door over te stappen naar een plasticvrij leven bespaar je aanzienlijk op de kosten. Zo heeft een duurzame shampoo bijvoorbeeld niet alleen een compact formaat om mee te nemen op reis, maar staat het ook gelijk aan drie plastic shampoo flessen. Door deze shampoo bar hoef je dus minder vaak naar de winkel voor een vloeibare variant. Daarnaast lukt het sommige plasticvrije huishoudens zelfs om 40% minder te besteden aan onder andere verzorgingsproducten. Door minder te kopen en zuiniger om te gaan met de alternatieven is het dus mogelijk om op de korte en lange termijn zowel geld als tijd te besparen! 

4. Ga volledig ontstressen

Wanneer we haast hebben zijn we sneller geneigd om naar etenswaren te grijpen die verpakt zijn in plastic. Dit komt vooral doordat dit hoofdzakelijk wordt aangeboden door de vele to-go winkels. Toch zal je merken dat je dankzij een plasticvrij leven beter gaat nadenken en meer tijd gaat spenderen aan het koken van maaltijden. Je wilt immers zoveel mogelijke verse producten gebruiken die zonder plastic worden verkocht. Hierdoor is ontzettend belangrijk om iedere week weer te bedenken wat voor maaltijden jij gaat bereiden.  

In de loop der tijd zal je merken dat dit je meer rust gaat opleveren. Laat de rest van de wereld maar lekker haasten, terwijl jij volop geniet van plasticvrije en gezonde alternatieven. Wanneer maak jij de overstap naar een plasticvrij leven?