Je bekijkt nu Vegetarisch eten? Probeer dan eens de avocado!

Vegetarisch eten? Probeer dan eens de avocado!

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mens

Dat het niet goed gaat met het klimaat hebben we laatst kunnen lezen in het IPCC-rapport. De aarde warmt op en hier moeten we met zijn allen wat aan doen, bijvoorbeeld minder vlees eten. Wil jij graag vegetarisch eten, maar heb je geen inspiratie? Probeer dan eens wat meer avocado’s te eten! Deze vrucht is niet alleen erg gezond, maar ook nog eens behoorlijk veelzijdig. Het zit vol met gezonde voedingsstoffen die je helpen bij het gezond zijn en je kunt het in vele verschillende gerechten toepassen. In dit artikel gaan we dieper in op de avocado: wat is het, hoe kun je het eten en waarom is het zo gezond. Hopelijk ben jij overtuigd en ga je wat minder vlees eten en meer avocado’s. 

Wat is een avocado? 

Velen denken dat de avocado een groente is, maar dat is niet het geval. Het is namelijk een vrucht, gekenmerkt door een bruine schil, geel-groene binnenkant en een grote pit. Het groeit aan een boom die van origine te vinden is in Centraal-Amerika. De naam ‘avocado’ komt van Nahuatl-woord ‘ahuacatl’, wat teelbal betekent. Dit vanwege de vorm van de vrucht, die op een teelbal lijkt. De avocado’s worden voornamelijk gekweekt in Mexico, Chili, Peru en Afrikaanse landen. 

Wist je dat je de pit van de avocado kunt planten en dat daar een avocado plant uitgroeit? 

Is een avocado gezond?

Een veelgestelde vraag rondom deze vrucht is: is de avocado gezond? Het korte antwoord op deze vraag is: ja. De vrucht zit vol met gezonde voedingsstoffen, zoals: vitaminen, mineralen, magnesium, ijzer, zink en kalium. Het herbergt vele soorten vitaminen, zoals: vitaminen B, vitaminen C, vitaminen E en vitaminen K. Genoeg redenen dus om eens een avocado te eten. De vrucht bevat overigens ook veel vetten, dus als je een hele opeet krijg je ineens veel calorieën binnen. Dus je kunt er ook voor kiezen om een kwart avocado lekker op een cracker of je broodje te doen. 

Hoe kun je avocado eten? 

Fijn dat de vrucht gezond is, maar hoe kun je het eten? Avocado’s kun je op vele manieren eten, bijvoorbeeld in een wrap, op je broodje, op een cracker of in een salade. Je kunt de vrucht bakken, maar het wordt voornamelijk rauw gegeten. Als je de vrucht gaat bakken, doe dit dan niet langer dan 10 minuten en zet het op een laag vuurtje. Anders verliest het wat van zijn smaak. Overigens smaakt een gebakken avocado hetzelfde als dat je de vrucht rauw eet. Dus hier zit geen verschil in, enkel de textuur verandert.