Het milieu is een steeds belangrijker agendapunt voor de politiek. Het wordt steeds duidelijker wat de gevaren zijn bij temperatuurstijgingen. Zo smelten de ijskappen in rap tempo en stijgt hierdoor het waterpeil ook flink waardoor de kans op overstromingen toeneemt. Door de stijgende temperatuur worden ook steeds vaker hitterecords verbroken en ontstaan er steeds meer bosbranden. Wanneer we ons CO2 uitstoot niet verlagen, wordt dit alsmaar erger. Vandaar dat er vanuit de overheid flink wordt ingezet op het verlagen hiervan. Dit wordt onder andere gedaan door het vergroenen van het wagenpark en het uitkopen van CO2 uitstotende boeren. Ook de industrie is verantwoordelijk voor een flink deel van de CO2-uitstoot. Bedrijven als Tata Steel stoten veel schadelijke stoffen uit en verbruiken daarbij ook nog eens veel energie. Hoe de industrie kan verschonen? Je leest het hier.
Groene energie
De industrie is een grootverbruiker in energie. Hier valt nog flink op te besparen. Veel industriële bedrijven zijn al (deels) overgestapt op groen opgewekte energie. Zo zie je rondom industriële gebieden veel windmolens en grote velden vol zonnepanelen. Het nadeel van hiervan is dat windmolens en zonnepanelen niet elk moment van de dag dezelfde hoeveelheid stroom opleveren. Wanneer het windstil is, leveren windmolens niets op. Hetzelfde geldt voor zonnepanelen in de nachtelijke uren. Energie opslaan in grote accu’s is mede door de hoge kosten, nog niet haalbaar. Daarom zijn er bedrijven die groen opgewekte energie opslaan doormiddel van waterstof. Waterstof is eenvoudiger op te slaan en te transporteren. Het enige nadeel bij de productie van waterstof is dat er energie verloren gaat.
Uitstoot filteren
Grote fabrieken als Tata Steel stoten vele vervuilende stoffen uit. De meeste van deze fabrieken zijn daarom voorzien van industriële afzuigsystemen die de lucht wat vrijkomt tijdens het productieproces filteren. Zulke industrial fume extractors zijn op maat gemaakte oplossingen die de vervuilde lucht opvangen en filteren. Behalve dat dit goed is voor het milieu in zijn algemeen, verbetert dit ook de directe werkomgeving van het personeel. Daarnaast reduceert het ook nog eens het gevaar op explosies. Ook zijn er mogelijkheden om de restwarmte op te vangen en deze weer te hergebruiken waardoor je flink bespaart op je energiekosten.
Kortom, voor de industrie zijn er nog veel mogelijkheden om de uitstoot te verminderen. Dit is ook noodzakelijk om de temperatuurstijging tegen te gaan het milieu te redden.