Je bekijkt nu Tips om in contact te komen met een dement persoon

Tips om in contact te komen met een dement persoon

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Mens

Mensen met dementie krijgen vaak te maken met veranderd gedrag. Dit vraagt veel energie voor de cliënt, maar ook voor de mensen in hun omgeving. Het is ook belangrijk dat je op de juiste manier omgaat met een dement persoon. Zij kunnen heel verschillend reageren en hier moet je goed op voorbereid zijn. Lees het artikel verder voor een aantal tips hoe je het beste met een dement persoon om kan gaan. Is jouw geliefde al in een verder stadium van dementie, dan is het verstandig om contact op te nemen met Zorgservice Brabant. Zij kunnen echt wat betekenen voor jou en de demente persoon. 

Hoe benader je een dement persoon?

Het is belangrijk dat je altijd duidelijk in het zicht bent voor de persoon met dementie. Laat hem ook niet schrikken door plots luid te praten. Maak dan vervolgens jezelf bekend. Stel jezelf voor en vertel wat je bedoelingen zijn. Herkent de persoon je niet, neem dit hem of haar dan niet kwalijk en geef hem of haar de tijd om het te bezinken wat je intenties zijn en wat je gaat doen. Probeer dit contact vriendelijk en vrolijk te houden. Dementen hebben zo zijn eigen voorkeuren, gewoontes en reacties. Na een tijdje zal je doorhebben hoe de persoon het liefst benaderd wilt worden. Als je contact gaat leggen moet je wel blijven onthouden dat het simpel moet zijn en niet alles door elkaar. Houd het spreektempo ook laag. Zo krijgt de dementerende persoon ook de tijd om het te verwerken en wellicht na te denken. Vraag ook nooit naar te veel gebeurtenissen die al gebeurt zijn. Het kan voor de patiënt frustrerend zijn als ze het niet meer weten. Houd het gesprek makkelijk en kort. Het is daarom ook beter om te vragen ‘’ heeft u een leuke dag gehad’’, in plaats van te vragen na wat de persoon gedaan heeft gisteren. Dit is namelijk een zeer moeilijke vraag voor iemand met dementie. 

Interpreteer op de reactie van de dementerende

Reageert de dementerende niet goed op jouw vraag, ga er dan ook niet over door. Het is echter wel van belang dat de emoties van de patiënt niet genegeerd worden. Mensen met dementie uiten vaak sneller hun emoties. Geef ze daarom ook de ruimte om deze emoties te tonen. Geef hun het gevoel van erkenning. 

Toon betrokkenheid

Het is soms vervelend om hetzelfde verhaal honderd keer aan te horen, maar onthoud dat de dementerende persoon hier ook niks aan kan doen. Blijf telkens belangstelling tonen. Je kan betrokkenheid tonen door te vragen naar zijn of haar gevoelens over het verhaal. Het is belangrijk dat de dementerende zich niet voor de gek gehouden voelen. Ga er serieus op in en biedt genoeg zorg aan. Valt de persoon moeilijk in slaap. Help ze er dan mee. Extra hulp is van belang bij dementerende mensen.