Je bekijkt nu Duurzaamheid en innovatie – de overheid stimuleert het

Duurzaamheid en innovatie – de overheid stimuleert het

De overheid probeert met het aanbieden van subsidies bepaalde werkzaamheden te stimuleren. Je ontvang dan een steuntje in de rug zodat je dit soort werkzaamheden wat makkelijker kan realiseren. Aan wat voor soort projecten kan je dan denken? Je kunt bijvoorbeeld denken aan het verduurzamen van productieprocessen, maar ook op gebied van innovatie kan de overheid bijspringen. 

Duurzaamheidssubsidies 

Milieu en klimaat zijn dingen die hoog op de agenda staan en die hoge prioriteit verdienen. Daarom kun je ook voor verschillende projecten die onder verduurzaming vallen, subsidie aanvragen. Is jouw bedrijf bijvoorbeeld actief bezig met het besparen van energie op gebied van investeringen in gebouwen, verschillende processen en bijvoorbeeld het verbeteren van apparatuur? Dan kan je wellicht profiteren van verschillende subsidies binnen de Energie Investeringsaftrek (EIA). Hierbij kun je denken aan een investeringsaftrek voor zonnepanelen, maar bijvoorbeeld ook aan een subsidie voor warmtepompen.  

Naast energiebesparing kan je ook denken aan het verduurzamen op gebied van transport. Transport kan veel uitstoot veroorzaken en daarom vindt de overheid het dan ook belangrijk dat er schonere transportmiddelen gebruikt wordt. Wanneer jij als bedrijf hier dus in investeert, of investeert in bijvoorbeeld machines die zorgen voor een vermindering in grondstofgebruik, dan kan een subsidie die valt onder Milieu Investeringsaftrek wel voor jou van pas komen. Het gaat er bij dit soort subsidies dus om dat je investering in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Wanneer je meer wilt weten over de subsidies die je kan aanvragen op gebied van duurzaamheid, kijk dan eens op https://www.leap.nl/  

Subsidies voor innovatie 

Innoveren als bedrijf is erg belangrijk voor het behouden van de marktpositie. Daarnaast kun je ook een blijk van waardering ontvangen van de overheid, in de vorm van subsidie. Innovatie is een breed begrip en kan in elke sector plaatsvinden. Wanneer je met je bedrijf dan ook maar in een vorm bezig bent met innovatie, dan is er al een grote kans dat je gebruik kan maken van de WBSO subsidie. WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk en neemt de vorm aan van een afdrachtvermindering op de loonheffing of premie volksverzekeringen.  

Naast de WBSO is er zo ook nog de MIT subsidie. Dit staat voor Mkb Innovatiestimulering Regio en Topsectoren en is, zoals de naam al zegt, van betrekking op jou als mkb’er. Met name wanneer je mkb’er bent én daarbij actief bezig bent met innovatie binnen jouw bedrijf en je daarbij bezighoudt met onderscheidende ontwikkeling. Wanneer je je afvraagt of dit soort onderscheidende ontwikkeling wel haalbaar is op gebied van financiën en techniek, dan kan je gebruik maken van deze subsidie. Wederom vind je op de website van Leap nog meer informatie over deze subsidies en andere op gebied van innovatie.