Je bekijkt nu Wat je moet weten over spouwmuurisolatie

Wat je moet weten over spouwmuurisolatie

Als je de stap neemt om je huis te isoleren, dan zijn er verschillende manieren hoe je dit kunt doen. Voor welke je ook mag kiezen, je huis isoleren zal altijd een geweldige investering zijn om de energierekening omlaag te brengen. Daarnaast draag je ook bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot en laat je de woning in waarde stijgen. Een van de manieren om je woning te isoleren is spouwmuurisolatie. In deze blog lees je enkele basisaspecten van wat een spouwmuurisolatie eigenlijk inhoudt.

Wat is een spouwmuur?

Voor we verder gaan is het goed om eerst goed te begrijpen wat een spouwmuur is. Dit is niets anders dan de buitenmuur van een woning die twee delen omvat, namelijk de binnen- en buitenmuur. De spouw is dan de ruimte tussen deze twee muren. De spouwmuur is binnen de bouwtechniek toegevoegd aan de bouw van woningen om ervoor te zorgen dat vochtproblemen niet in het huis optreden. De buitenste muur dient voor de opvang van regen, terwijl de spouw het water kan doen verdampen door kleine ventilatiegaatjes dat in de binnenmuur zijn aangebracht. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom spouwmuurisolatie zo belangrijk is.

Spouwmuur isoleren

De spouw is zonder meer het spil in het midden om vochtproblemen tegen te gaan. Maar op hetzelfde moment voltrekt zich een ander proces. De binnenmuur geeft door de spouw kou af in de winter en warmte in de zomer. Om ervoor te zorgen dat de temperatuur in huis optimaal blijft, kan de spouwmuurisolatie als een goede basis bieden. Om een spouwmuur te isoleren wordt de spouw gevuld met isolatiemateriaal. Dit zorgt ervoor dat de warmte van binnenuit optimaal gebruikt kan worden. Doorgaans wordt er voor een materiaal gekozen die ervoor zorgt dat vocht nog steeds goed kan verdampen.