Je bekijkt nu Elektrisch rijden versus rijden op benzine

Elektrisch rijden versus rijden op benzine

Elektrisch rijden wordt steeds populairder en niet zonder reden; elektrische auto’s worden kwalitatief steeds beter en kunnen ook steeds verder komen op een volle accu. Maar er kleven ook nadelen aan elektrisch rijden, die je bij benzine auto’s niet hebt. Wie twijfelt, kan het beste de voor- en nadelen van de beide aandrijvingen naast elkaar zetten. We helpen je een eindje op weg.

Elektrische auto’s zijn goedkoper als het gaat om brandstof
Benzine is duur, dat hoeven we niemand nog verder uit te leggen. Elektrische auto’s maken geen gebruik van fossiele brandstoffen en hoeven dus niet naar de pomp om dure benzine of diesel bij te tanken. In plaats daarvan kan je zelf een laadpaal nemen waar de elektrische auto aan opgeladen kan worden. Gratis is het allemaal niet, maar elektriciteit is per kilometer aanzienlijk goedkoper dan een fossiele brandstof. 

Elektrische auto’s zijn duurder in de aanschaf
Tegenover een lage prijs om de auto op de weg te houden, staat een aanschafprijs die aanzienlijk hoger is dan bij auto’s die op benzine of diesel rijden. Het is in de loop der jaren minder erg geworden, maar wie tegenwoordig een autobedrijf binnenwandelt, zal zien dat de elektrische auto’s nog altijd flink duurder zijn dan hun ‘ouderwetse’ broers en zussen. In de loop der jaren zal die prijs steeds verder zakken, maar vooralsnog betaal je voor een elektrische auto vele duizenden euro’s meer.

Het onderhoud van benzine- en dieselauto’s is duurder en regelmatiger
Benzine- en dieselmotoren hebben veel meer bewegende onderdelen en zijn dus gevoeliger voor slijtage dan de onderdelen van een elektrische auto. Olie verversen, onderhoudsbeurten, het is allemaal wat minder nodig en ingrijpend bij een elektrische auto. Wel moet je rekening houden met banden die sneller slijten. Dat komt door de grote trekkracht die een elektrische auto heeft en het feit dat ze over het algemeen zwaarder zijn. Dat uit zich in banden die sneller slijten en dus ook sneller vervangen moeten worden.

Elektrische auto’s zijn stil
Zonder motorgeluid is het bijzonder stil in een elektrische auto. Dat maakt de elektrische rit een stuk rustiger, want het enige wat je nog hoort, is het geruis van de wind en de banden die over de weg zoemen. Er zijn echter ook genoeg mensen die juist genieten van het motorgeluid van hun auto, dus in hoeverre dit een voordeel is, hangt helemaal af van je eigen voorkeuren. 

Op benzine of diesel kom je verder
Een volle tank benzine of diesel brengt een auto nog altijd verder dan een volledig opgeladen accu. Elektrische auto’s krijgen wel een steeds betere actieradius, maar het is nog altijd zeker niet op het niveau van auto’s met een benzine- of dieselmotor. Waar deze auto’s rustig tussen de 800 en 1.000 kilometer op een tank kunnen rijden, moet je bij de meeste elektrische auto’s al na 300 of 400 kilometer aan de lader. Het hangt natuurlijk helemaal af van je wensen, maar dit is natuurlijk wel nadelig.

Niet elk tankstation beschikt over een laadpaal
Wie dan onderweg moet opladen, kan niet bij elk tankstation terecht. Ook dit wordt de komende jaren wel beter, maar voorlopig kan je slechts op specifieke plekken je auto opladen. Dit maakt het maken van een lange reis wel iets wat je wat meer moet plannen.